Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Cumhurbaşkanlığı tarafından onaylanan ve 2 Mart 2019 Cumartesi günü Resmi Gazetede yayınlanmış olan “Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması Ve Kayıtlarının Tutulması” hakkındaki yönetmelik ile Müteahhitlik daha doğrusu Yapı Müteahhitliği zorlaştı. Sınıflandırma sistemi geldi. Yönetmelik 2 temel amaçla çıkarıldı:
Yapı müteahhitlerinin;- Ekonomik,
- Mali,
- Mesleki ve Teknik
yeterliklerine göre sınıflandırmak | Yapı müteahhitlerine;- Yetki belgesi numarası verilmesine,
- Kayıtlarının tutulmasına,
- Belge numaralarının veya gruplarının iptaline ilişkin
usul ve esasları düzenlemek |
Gerçekleştirilen yapısal sınıflandırma sistemine göre müteahhitler A dan H ye kadar olan sınıflarda toplanıyor.
Yönetmelik Detayları ve Ekleri için tıklayınız.
Yönetmelik neler getiriyor? Akıldaki Sık Sorulan Sorulara Cevaplar
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan ve yapı müteahhitlerini yapılan işlerin büyüklüğüne göre sınıflara ayırarak asgari finansal yeterliliklerin ve personel sayılarının tanımlandığı genelge Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre yapı müteahhitleri ekonomik ve mali yeterlikler ile mesleki ve teknik yeterlikler esas alınarak A, B, C, D, E, F, G, H ve geçici olmak üzere gruplandırılarak yetki belgesi alacak. Belirli periyotlarda yapılacak gözden geçirmelerle şartların sağlanması halinde gruplar arasında değişimler yapılabilecek. Burada alt gruptan üst gruplara çıkmak mümkün olabileceği gibi aşağılara iniş de söz konusu olacak. 500 metrekare ve daha aşağısı arsası olan mülk sahipleri kendi arsaları üzerinde müteahhitlik belgesine gerek duymaksızın kendi inşaatını yapabilecek bu kapsamda.
Ekonomik ve Mali Yeterlilik şartında neler aranacak?
Ekonomik ve mali yeterlilik sağlayan müteahhitlerin belge almadan önceki yıla ait bilançosunda aşağıdaki değerleri sağlaması gerekiyor:
- Cari oranın (dönen varlıklar/kısa vadeli borçlar) en az 0,50,
- Öz kaynak oranının (öz kaynaklar/toplam aktif) en az 0,10,
- Kısa vadeli banka borçlarının öz kaynaklara oranının 0,75’ten küçük olması gerekiyor.
Gruplara göre aranan Personel Yeterlilik şartları neler?
- A Grubu müteahhitler için; iş deneyim tutarı yapım işleri eşik değerinin iki katını geçen ve ortalama yıllık usta iş gücü en az 50, teknik personel iş gücü en az 8 olanlar.
- B Grubu müteahhitler için, iş deneyim tutarı yapım işleri eşik değerinin 7/5’ini geçen ve ortalama yıllık usta iş gücü en az 24, teknik personel iş gücü en az 6 olanlar.
- C Grubu müteahhitler için, iş deneyim tutarı yapım işleri eşik değerini geçen ve ortalama yıllık usta iş gücü en az 12, teknik personel iş gücü en az 3 olanlar.
- D Grubu müteahhitler için, iş deneyim tutarı yapım işleri eşik değerinin 2/3’ünü geçen ve ortalama yıllık en az 9, teknik personel iş gücü en az 2 olanlar.
- E Grubu müteahhitler için, iş deneyim tutarı yapım işleri eşik değerinin 1/3’ünü geçen ve ortalama yıllık usta iş gücü en az 6, teknik personel iş gücü en az 2 olanlar.
- F Grubu müteahhitler için, iş deneyim tutarı yapım işleri eşik değerinin 1/10’unu geçen ve ortalama yıllık usta iş gücü en az 3, teknik personel iş gücü en az 1 olanlar.
- G Grubu müteahhitler için, iş deneyim tutarı yapım işleri eşik değerinin 7/100’ünü geçen ve ortalama yıllık usta iş gücü en az 1, teknik personel iş gücü en az 1 olanlar.
- H Grubu müteahhitler için, iş deneyimi ve iş gücü koşulu aranmaz.
- Geçici Gruba giren müteahhitler için ekonomik, mali, mesleki ve teknik yeterlikler ile iş deneyimi ve iş gücü koşulu aranmaz.
Ortak Girişimlerde Yetki Belgesi durumu nasıl değerlendirilecek?
Ortaklıkların belge grubu ise yüksek gruptaki ortağın belge grubu olarak değerlendirilir.
Aynı veya ardışık gruplardaki ortak girişim durumunda, ortak girişimin belge grubu, yüksek gruptaki pilot/koordinatör ortağın belge grubunun bir üstü olarak değerlendirilir.
Müteahhitleri gruplarına göre Yapabileceği İşler
- A grubu müteahhitler için herhangi bir kısıtlama bulunmuyor, diledikleri ölçekte projeleri yapabilecekler.
- B, C, D ve E grubundaki müteahhitler, yapı yaklaşık maliyeti, belge grubunun gerektirdiği asgari iş deneyim tutarını geçmeyen yapım işlerini yapabilecekler.
- F ve G grubundaki müteahhitler, yapı yaklaşık maliyeti, belge grubunun gerektirdiği asgari iş deneyim miktarının 3/2’sini geçmeyen yapım işlerini yapabilecekler.
- H grubundaki müteahhitler, yapı yaklaşık maliyeti, G belge grubunun gerektirdiği asgari iş deneyim miktarının 1/3’ünü geçmeyen yapım işlerini üstlenebilecekler.
Yasal zorunluluklar ve Regülasyonlar esasen inşaat müteahhitliğinin özelde de yapı müteahhitliğinin zorlaşmasına sebebiyet verse de sektörel bir iyileşme çalışması için de gerekliydi diyor uzmanlar ve sektörün ileri gelenleri.
Yapı Müteahhitliği Yönetmeliği’nin ülkemize hayırlı olmasını diliyoruz.
Ülkemizdeki inşaat sektörü ihtiyaçlarının çok iyi analiz edilmesi sonucu ortaya çıkan ve sürekli güncellenip geliştirilerek sektördeki değişikliklere ayak uydurabilen PİR Online Proje ve İş Yönetim Platformu ile mali ve teknik yükümlülüklerinizi daha iyi yerine getirin. Bu sayede daha yüksek yetki belgesi almanız kolaylaşsın.
PİR Yazılımları ile şirket merkezi süreçlerinizi, proje saha operasyonlarınızı çok daha iyi yönetebilirsiniz. Kontrol gücünüzü artırabilir ve kaygılarınızı azaltabilirsiniz. Kayıp ve Kaçak oranını minimize edebilir, şantiyelerinizle ilgili en ufak detaydan büyük resme kadar her şeyi daha iyi görme ve müdahele kabiliyetinizi artırabilirsiniz. Satınalma, Finans, Nakit Akışı, Puantaj, Hakediş, Sözleşme, Bütçe, İş programı bir çok konuyu daha iyi yönetebilir, online çalışan bir sistem olan PİR ile cep telefonunuzdan bile şantiyelerinizi kontrol edebilir, onaylarınızı verebilirsiniz.
PİR Yazılımları ile mali ve teknik yetkinliklerinizi geliştirebilir, yasal yükümlülüklerinizi daha iyi yerine getirebilirsiniz. Bu sayede mevcut yetki belgesi seviyenizi koruyabilir, daha yüksek yetki belgesine geçişinizi kolaylaştırabilirsiniz. PİR kullanan A sınıfı belgesi olan firma da var. F, G, H sınıfı belgesi olan da. PİR şirketiniz küçük de olsa yıllar içinde büyüse de yıllarca kullanabileceğiniz, detaydan özete her süreç ve iş akışınızı yönetebileceğiniz bir yazılımdır.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı firmalarımızın gelişimini ve yetkinliğinin ölçümü ve geliştirilmesi için bu sistemi getirdi. PİR ile siz şirketinizi sistemleştirin ve daha iyi seviyelere taşıyın. Kontrol ve Yönetim gücünüz artıkça daha iyi ve daha karlı işler alabilirsiniz PİR ile tüm bu gelişim sürecinizde kendinizi güvende hissedebilirsiniz. Projeyi YAPMAK sizden YÖNETMEK PİR’den.
Bu yazıyı faydalı bulduysanız, daha fazla kişiye ulaşması için paylaşır mısınız?