Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Cumhurbaşkanlığı tarafından onaylanan ve 2 Mart 2019 Cumartesi günü Resmi Gazetede yayınlanmış olan “Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması Ve Kayıtlarının Tutulması” hakkındaki yönetmelik ile Müteahhitlik daha doğrusu Yapı Müteahhitliği zorlaştı. Sınıflandırma sistemi geldi. Yönetmelik 2 temel amaçla çıkarıldı:
Yapı müteahhitlerinin;- Ekonomik,
- Mali,
- Mesleki ve Teknik
yeterliklerine göre sınıflandırmak | Yapı müteahhitlerine;- Yetki belgesi numarası verilmesine,
- Kayıtlarının tutulmasına,
- Belge numaralarının veya gruplarının iptaline ilişkin
usul ve esasları düzenlemek |
Uzun zamandır beklenen sektörel regülasyonun üzerinden yaklaşık bir yıl geçti. Bir yapısal sınıflandırma sistemi hayata geçiriliyor. Müteahhitler A dan H ye kadar bir sınıfta toplanıyor.
Yönetmelik Detayları ve Ekleri için tıklayınız.
Yönetmelik neler getiriyor? Akıldaki Sık Sorulan Sorulara Cevaplar
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan ve yapı müteahhitlerini yapılan işlerin büyüklüğüne göre sınıflara ayırarak asgari finansal yeterliliklerin ve personel sayılarının tanımlandığı genelge Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre yapı müteahhitleri ekonomik ve mali yeterlikler ile mesleki ve teknik yeterlikler esas alınarak A, B, C, D, E, F, G, H ve geçici olmak üzere gruplandırılarak yetki belgesi alacak. Belirli periyotlarda yapılacak gözden geçirmelerle şartların sağlanması halinde gruplar arasında değişimler yapılabilecek. Burada alt gruptan üst gruplara çıkmak mümkün olabileceği gibi aşağılara inişte söz konusu olacak. 500 metrekare ve daha aşağısı arsası olan mülk sahipleri kendi arsaları üzerinde müteahhitlik belgesine gerek duymaksızın kendi inşaatını yapabilecek bu kapsamda.
Ekonomik ve Mali yeterlilik şartında neler aranacak?
Ekonomik ve mali yeterlilik sağlayan müteahhitler belge almadan önceki yıla ait bilançosunda aşağıdaki değerlerin sağlanması gerekiyor:
- Cari oranın (dönen varlıklar/kısa vadeli borçlar) en az 0,50,
- Öz kaynak oranının (öz kaynaklar/toplam aktif) en az 0,10,
- Kısa vadeli banka borçlarının öz kaynaklara oranının 0,75’ten küçük olması gerekiyor.
Gruplara göre aranan personel yeterlilik şartları neler?
- A Grubu müteahhitler için; iş deneyim tutarı yapım işleri eşik değerinin iki katını geçen ve ortalama yıllık usta iş gücü en az 50, teknik personel iş gücü en az 8 olanlar.
- B Grubu müteahhitler için, iş deneyim tutarı yapım işleri eşik değerinin 7/5’ini geçen ve ortalama yıllık usta iş gücü en az 24, teknik personel iş gücü en az 6 olanlar.
- C Grubu müteahhitler için, iş deneyim tutarı yapım işleri eşik değerini geçen ve ortalama yıllık usta iş gücü en az 12, teknik personel iş gücü en az 3 olanlar.
- D Grubu müteahhitler için, iş deneyim tutarı yapım işleri eşik değerinin 2/3’ünü geçen ve ortalama yıllık en az 9, teknik personel iş gücü en az 2 olanlar.
- E Grubu müteahhitler için, iş deneyim tutarı yapım işleri eşik değerinin 1/3’ünü geçen ve ortalama yıllık usta iş gücü en az 6, teknik personel iş gücü en az 2 olanlar.
- F Grubu müteahhitler için, iş deneyim tutarı yapım işleri eşik değerinin 1/10’unu geçen ve ortalama yıllık usta iş gücü en az 3, teknik personel iş gücü en az 1 olanlar.
- G Grubu müteahhitler için, iş deneyim tutarı yapım işleri eşik değerinin 7/100’ünü geçen ve ortalama yıllık usta iş gücü en az 1, teknik personel iş gücü en az 1 olanlar.
- H Grubu müteahhitler için, iş deneyimi ve iş gücü koşulu aranmaz.
- Geçici Gruba giren müteahhitler için ekonomik, mali, mesleki ve teknik yeterlikler ile iş deneyimi ve iş gücü koşulu aranmaz.
Ortak girişimlerde yetki belgesi durumu nasıl değerlendirilecek?
Ortaklıkların belge grubu ise yüksek gruptaki ortağın belge grubu olarak değerlendirilir.
Aynı veya ardışık gruplardaki ortak girişim durumunda, ortak girişimin belge grubu, yüksek gruptaki pilot/koordinatör ortağın belge grubunun bir üstü olarak değerlendirilir.
Müteahhitleri gruplarına göre yapabileceği işler
- A grubu müteahhitler için herhangi bir kısıtlama bulunmuyor, diledikleri ölçekte projeleri yapabilecekler.
- B, C, D ve E grubundaki müteahhitler, yapı yaklaşık maliyeti, belge grubunun gerektirdiği asgari iş deneyim tutarını geçmeyen yapım işlerini yapabilecekler.
- F ve G grubundaki müteahhitler, yapı yaklaşık maliyeti, belge grubunun gerektirdiği asgari iş deneyim miktarının 3/2’sini geçmeyen yapım işlerini yapabilecekler.
- H grubundaki müteahhitler, yapı yaklaşık maliyeti, G belge grubunun gerektirdiği asgari iş deneyim miktarının 1/3’ünü geçmeyen yapım işlerini üstlenebilecekler.
Yasal zorunluluklar ve Regülasyonlar esasen inşaat müteahhitliğinin özelde de yapı müteahhitliğinin zorlaşmasına sebebiyet verse de sektörel bir iyileşme çalışması için de gerekliydi diyor uzmanlar ve sektörün ileri gelenleri.
Yapı Müteahhitliği Yönetmeliği’nin ülkemize hayırlı olmasını diliyoruz.
Yerli ve Milli kaynaklarla yazılım geliştiren YSM Bulut Platformu YSM ve PİR yazılım şirketleri iş süreçlerini ve iş alışkanlıklarını dijitalleştiriyor. Türk sanayicisi, girişimcisi, tüccarı ve müteahhidi, esnafı ve KOBİ’si için yenilikçi, ihraç edilen teknoloji çözümler ve metotları 2007’den beri Kocaeli Üniversitesi Teknoparkı’nda geliştiriliyor ve 2010 yılından beri YSM BULUT PLATFORMU olarak adlandırılıyor.
PİR’de bu çözümlerden birisi. “PİR; hem Türk tipi hem de Global bir çözüm” diyen PİR kurucusu ve CEO’su Bilgisayar Yüksek Mühendisi ve misafir öğretim görevlisi SEDAT YAZICI şunları özetledi: “Ülkemizin toplam hasılasının inşaat olarak %8’ine diğer sektörlerle de 1/3 üne tekabül eden şantiye sektörünün ilk online yazılımını, yani PİR’i 2010 yılından beri geliştiriyoruz. PİR 2010-16 arası sadece şantiyeciler için geliştirildi. Sonra Üretim, Hizmet ve enerji sektöründeki taahhüt firmaları geldi peşinden. 2018’de PİR YAZILIM A.Ş: olarak YSM YAZILIM’dan ayrıldı ve KOSGEB AR-GE desteğiyle “spin-off startup” olarak kurulan PİR’in ilk projesi de başarıyla sonuçlandı. 2010’daki YSM Bulut Platformu bugün 11 yaşına girdi.
PİR’in Yapı Müteahhitliği alanında 10 yıllık kullanım tecrübesi var. Yapı Müteahhitliği biraz daha zorlaşsa da PİR Online Proje/Şantiye Yönetimi yazılımı ile proje süreçlerini ve ticari, finansal süreçleri yönetmek ise her geçen gün daha da kolaylaşıyor. İster Cepten, İster tabletten, isterseniz de masa üstü veya diz üstü bilgisayarınızdan da kolaylıkla yönetin. Her şeye hakim olun, hepsi elinizin altında bir tık uzağınızda olsun. 4 ülkede aktif faaliyet gösteren şirketler grubumuzun 12 ülkede kullanıcısı var. İş Bankası ve Casper ile yaptığımız kampanyalarla çok daha fazla firmanın PİR ile tanışmasını sağlamaya çalışıyoruz. Ülkemiz daha profesyonel firmalar, sistemler ve bunları uygulayan kişilerle medeniyetler seviyesinin üstüne çıkacaktır.“