Kurumsal Risk Yönetimi (KRY) gerekli mi?
Kurumsal Risk Yönetimi kavramından önce bir hususu belirtmek gerekirse; Bu soru bana bir zamanlar sıklıkla sorulan ve artık sorulması da tuhaf karşılanan “Kurumsal Kaynak Yönetimi (KKP-ERP) gerekli mi?” sorusunu hatırlatıyor.
Türkçe yazılışında Kurumsal Risk Yönetimi kısaca KRY ismiyle kısaltılan veya İngilizce yazılışında Enterprise Risk Management kısaca ERM ismiyle kısaltılan bu kavramı son yıllarda çok fazla duymaktayız. Bazen mevzuatsal (yasal) bazen de ticari bir zorunluluk olarak karşımıza çıkan bir kavram.
Kaynak Yönetimi ve Risk Yönetimi ilişkisini kapsamları üzerinden tanımlamaya çalışalım. Süreçlerin ve bu süreçlerde kullanılan kaynakların yönetimi hatta entegre (bütünleşik) yönetimi KKP veya ERP kapsamına girerken, bu süreçlerin icrasında karşılaşılabilecek Finansal veya Finansal Olmayan tüm riskler de KRY veya ERM kapsamına girmektedir.
- ERM Nedir?
- ERM Gerekli midir? veya Ne kadar gereklidir?
- ERM Nasıl Kurulur?
- ERM Neler Yapmak Gerekir?
gibi sorular ve cevapları üzerinde duralım biraz da.
Proje bazlı iş yapan Şantiye, Enerji, Sanayi (Üretim) ve Hizmet Taahhüt sektöründeki proje şirketlerinin Kurumsal Risk Yönetimi (KRY) Programı oluşturmaları özellikle mevzuat, itibar ve kredibilite açısından artık bir gereklilik haline geldi. Özellikle şantiye ve enerji sektöründeki şirketler için bir Kurumsal Risk Yönetimi programına sahip olmak artık neredeyse bir zorunluluk.
Zorlayıcı bir süreç olsa da KRY şirketlere aynı zamanda maliyetleri düşürme, karar vermeyi kolaylaştırma gibi avantajlar da sağlıyor.
Türkiye’de, sektörün önde gelen oyuncuları ve holdinglerin bir kısmı için Kurumsal Risk Yönetimi, stratejilerinin önemli parçası. Kurumsal Risk Yönetimi, kurumların performansını güçlendirmenin yanı sıra hem finansal hem de finansal olmayan (hukuksal, itibar, insan kaynakları vb.) risklerin bertaraf edilmesi konusunda şirketlere fırsat sunuyor.
Elbette sağlam bir Kurumsal Risk Yönetimi (KRY) Programı oluşturmak, spesifik iyileştirme noktaları ve önceden belirlenmiş bir zaman çizelgesi içeren net bir aksiyon planı gerektirdiği için zorlayıcı bir süreç olabilir. Bu nedenlerin yanı sıra kaynakların ve kararlığın da az olması sonucu bazı enerji şirketlerinin, Kurumsal Risk Yönetimi Programı’nı tam olarak temel stratejik, finansal ve operasyonel süreçlerine hala yerleştiremedikleri görülüyor.
Türkiye’de başta İnşaat ve Enerji sektöründeki şirketler için bir Kurumsal Risk Yönetimi programına sahip olmak artık neredeyse bir zorunluluk.
2011’deki Türk Ticaret Kanunu’na konan fakat sonra Bakanlar Kurulu’nun yetkisine bırakılarak Kurumsal Risk Yönetimi konusu sadece belli ölçekteki şirketlerle sınırlandırılmış ve “basiretli tüccar” tanımlamasına hapsedilmiştir.
Neden Kurumsal Risk Yönetimi (KRY)?
İşte size en önemli 8 sebep:
- Mevzuata Uygunluk: Artan kurumsal düzenlemeler, şirketlerin karşı karşıya olduğu temel risklerin sağlam bir değerlendirmesini başarıyla yaptıklarını kanıtlamalarını gerekli kılıyor.
- Kredibilite: Kredi derecelendirme kuruluşları şirketlerin KRY programlarını detaylı olarak değerlendiriyor ve bu da şirketlerin derecelendirme süreçlerini ve sermaye yeterliliklerini geliştirme süreçlerini direkt olarak etkiliyor.
- Şeffaflık: Hissedarlar günümüzde, yönetim kurulunun karar verme süreçlerinde daha fazla şeffaflık talep ediyor. Risklerin değerlendirmesi ve finansmanı da bu sürece katkı sağlıyor.
- Finansal Volatilitenin Azalması: Bu, ancak risk yönetiminin kurumsal seviyede uygulanması ve iç kontrol uygulamalarının sağlamlaştırılmasıyla başarılabilir.
- İş Dayanaklılığının Artması: Şirketlerin karşılaşabilecekleri tüm olası risk sınıflarını kapsayan; titiz ve test edilmiş acil durum planlarının oluşturulması, nihayetinde iş dayanıklılığının artmasına katkı sağlar.
- Karar Verme Sürecinde Risklerin Gözetilmesi:Bu süreç kurumların, daha bilgiye dayalı ve risk dengesi olan kararlar vermelerine imkan tanıyor.
- Operasyonel Kayıpların Azaltılması: Kurum bünyesinde sağlam ve proaktif bir gözetim uygulamak, operasyonel kayıpların büyüklüğünü ve sıklığını önemli ölçüde azaltabiliyor.
- Kaynakların Risk Yönetimi İçin Doğru Tahsisi: Sağlam bir KRY süreci, şirketlerin az ya da fazlasıyla maruz kaldıkları risk alanlarını belirlemelerini sağlıyor.
KRY ile Şirketler Daha Dayanıklı Hale Geliyor
Kurumsal Risk Yönetimi (KRY) doğru ve bütünsel bir yaklaşımla uygulandığında, şirketin hedeflerine ulaşmada en önemli ‘destekçisi’ olma potansiyeline sahip.
Bugünlerde artık enerji şirketlerinin de temel süreçlerine KRY programlarını entegre etmeleri bu açıdan çok büyük önem taşıyor. Bu programı hayata geçirmek yöneticilerin bilgiye dayalı şekilde risk almalarının yanı sıra hissedarlar için yarattıkları değeri maksimuma çıkarmalarına ve karar vericilerin daha dayanıklı ve cesur organizasyonlar yaratmalarına imkan tanıyacak.
Müteahhitler, KOBİ patronları ne yapmalı?
Kirpi metodu dediğimiz yöntemle, genelde hiçbir şey yapmayarak (para harcamayarak), Risk Yönetimi yapmaya çalışan KOBİ’lerimiz, Müteahhitlerimiz artık daha bilinçli bir risk yönetimi ve proje yönetim sistemine geçmeli.
Son yaşadığımız depremler ve maruz kaldığımız global ve lokal ekonomik problemler bu konulara daha bilimsel ve sistematik yaklaşmamız gerektiğini, bu süreçleri de dijitalleştirerek daha kurumsal ve sistematik bir şekilde yönetmeliyiz.
2010 yılında Türkiye’nin ilk online proje-şantiye çözümü olan PİR YAZILIM sizin için bu süreçleri dijitalleştirirken, aynı zamanda şirket merkeziniz ve proje sahalarınızın arasındaki süreç, veri ve doküman akışındaki kopuklukları gidererek; kayıp ve kaçakları, verimsizlik ve karsızlıkları kazanca dönüştürmenizi hızlandırıp, çok kolaylaştırıyor.
Bu yazıdan hemen sonra lütfen sitemizdeki Videolar ve Blog sayfalarını gözden geçiriniz. Değişim kendimizden başlayıp, ailemize, şirketimize ve ülkemize doğru devam eder. Olumlu değişimler pozitif, olumsuz değişimler de negatif sonuçlar üretir. Kendiniz ve şirketiniz için pozitif bir adım daha atın ve hemen aksiyon alın.
Sağlıklı, huzurlu, keyifli ve bol kazançlı günler dilerim.
Riskiniz az, Rızkınız bol olsun.
Malum “No Risk, No Rızık!”
Saygılarımla,
Sedat YAZICI
PirCloud Kurucu, CEO
Bu yazıyı faydalı bulduysanız, daha fazla kişiye ulaşması için paylaşır mısınız?